Jubiii – Ferietid 🙂

Den danske sommer er over os og familien Danmark skal holde ferien, som for manges vedkommende er set frem til som noget smukt og dejligt. Noget der har været tænkt på længe og med længsel. Nogle har brugt tid sammen på at tilrettelægge hvilke oplevelser, der skal indtages i ugerne hvor familien er samlet.

Sol, sommer, cykle, strand, charter, trave, klatre – eller hvad det nu er der er lyst og interesse for. Og så koster det altsammen penge og energi at fylde ferieugerne ud. Og så er der jo også det med forventningerne…

Forventninger til partneren, børnene, hotellet og vejret. Skal det være bjerge, vand, nord eller syd, minimalistisk eller pompøst ? Og hvad med hunden og katten?, har vi råd !, hvad med børnene ? – Pludselig står også alle de der overskrifter vi er stødt på i de sidste mange måneder op til ferien lysende og blinkende klart. “Parforholdet på ferie”, “Dine, mine og vores børn på ferie sammen”, “Skilsmisseforældre på ferie uden børn” “Kommer børnene i klemme”, “Tilbage til hverdagen efter ferien”, “Tid til Selvrealisering”, “Kerneværdier på ferien (telttur, all inklusive, nærvær m.m)”… Og for nogle kommer det som en grim overraskelse at sidde over for hinanden og opdage at forventningerne er vidt forskellige, at alt det der ikke er talt om, bliver til tanker der blokerer for den frie leg… – for andre bliver det heldigvis til en kærkommen lejlighed til at komme tættere på hinandens forventninger og ønsker.

Ferietanker, hos os alle, er et ønske om noget godt og smukt, men det kræver vores opmærksomhed allerede længe inden ferien går i gang. Den gode ferie kræver at vi er opmærksomme på dem vi skal holde ferien med og at forventninger og ønsker skal udtales og høres af dem det handler om. Og når jeg siger “længe inden den går i gang”, så handler det faktisk ikke så meget om hvor ferien skal holdes, hvad der skal ske eller økonomi, men derimod hvad der skal til, for at have det godt sammen i det vi alle ønsker skal være stjernestunder. Ferier bliver lanceret i reklamerne som grin, latter, kærlige øjne, smil, holde i hånd, sex og storslåede oplevelser i blå laguner. Superfint, men det kræver en enorm indsats, hvis det skal ligne noget i den retning.

Der er den grimme realitet, at mange sidder mentalt tavse og ensomme, sammen, i et svært dilemma, hvor det kan være svært at finde den ægte latter, de kærlige smil, lysten til sex og trangen til at holde i hånd frem, hvis ikke hverdagens mange udfordringer og forventninger er opfyldt på tilfredsstillende vis.

Livets mange tanker bliver ikke sat på stand-by, bare fordi der står “ferie” i kalenderen. Mennesker kan ikke bare slukke for en kontakt og så lader vi alt skidtet ligge derhjemme – det hele følger med på godt og ondt.

De bedste ferier kommer af hverdagen – en hverdag, der er præget af naturligt nærvær, med ærlighed og respekt for forskellighed og villighed til åben dialog om de konflikter og forskelligheder der er mellem os i den dagligdag vi hver især lever i. Ferie er en udfordring for alle deltagere.

Når det lykkes at komme ud af døren med ro i sjælen, og følelsen af at hverdagen fungerer rimeligt, bliver der mulighed for at indtage nye friske indtryk, som kan glæde, fascinere og inspirere, så der kan findes plads til fri og uforbeholden spontan latter, dybe kærlige smil, og en gribende trang til at hold i hånd.

I min familie snakker vi rigtig meget med hinanden og det koster mange kræfter hver eneste dag at holde balancen, når vi skal være mange mennesker sammen med hver vores forventninger til alt og hinanden. Tiden går stærkt, ungerne bliver store, udvikler deres egne ønsker og behov, flytter hjemmefra og vi forældre skal finde sammen på ny måder for at kunne fortsætte vores kæresteskab, der jo var udgangspunktet for de børn vi fik, når vi sidder alene i campingvognen eller i sofaen. Vi gør det med et smil på læben, men vi taler også meget med hinanden – også når noget gør ondt.

Gør i ? – Rigtig god ferie 🙂