Kom unger, nu skal vi rigtig hygge os!

Artikel fra Berlingske.

Af Michala Rask Mikkelsen
mrmi@bergske.dk

Kvalitetstid. En ekspert giver gode råd til, hvordan man som forælder kan få husets teenagere til at tilbringe mere tid sammen med en.

Teenageliv: Der eksisterer desværre ikke noget idékatalog, man kan slå op i, for at finde ud af, hvilke ting ens teenagere gider at lave sammen med en.
Derimod handler det, ifølge familieterapeut og foredragsholder Carsten Fabricius, om at være tilstede og sige tingene ligeud:
»Spørg, hvad sønnen og datteren vil synes var hyggeligt, I lavede sammen. Start med at sige, at du rigtig gerne vil tilbringe mere tid sammen med dem, men at du ikke ved, hvad de har lyst til.«

Nyd hinandens selskab
Familieterapeuten mener, at årsagen til, at mange teenagere ikke gider at være sammen med deres forældre er, at de føler, de ikke bliver hørt.
»Og de har som regel ret. Ofte hører forældrene slet ikke efter,« siger han.
Når man tager på café eller shoppingtur sammen, er det altså essentielt, at barnet fornemmer, at begge parter hygger sig og nyder den andens selskab.
»Derfor er det slut med mobiltelefoner og arbejdssnak på sådan nogle ture. Så mister dit barn lysten til at gøre ting med dig,« understreger han.

Sæt handling bag ordene
“Hold, hvad du lover”.
Sådan lyder Carsten Fabricius’ kontante råd til teenageforældrene.
Han mener, at mange voksne tit snakker om, hvor hyggeligt det kunne være at gøre det ene og det andet sammen, men at det bare aldrig bliver til noget.
»Sørg for at sætte handling bag dine ord. Tænk hele tiden på for hvis skyld du gør det,« understreger han.

Børn skal lære at skabe deres egen succes..

Ansvar. Utålmodighed medfører ofte, at forældre ikke orker at lade barnet løse opgaven selv. En uansvarlig tendens, mener ekspert
Af Michala Rask Mikkelsen
mrmi@bergske.dk
Teenageliv: Klokken er 7.52, og hele familien er på vej ud ad døren. Mor beder Oskar om at tage sine sko på.
Efter få sekunder har hun mistet tålmodigheden.
Hun er sent på den og kaster sig ned på gulvet og binder sønnikes snørebånd.
»Vi fjerner den dagsorden, vi lige har sat. Vi fjerner den mulighed, hvor barnet fik både lyst og gejst til at løse opgaven. Er barnet i stand til at vaske op, så lad det dog vaske op. Og er ens teenager i stand til at håndtere et fritidsjob, så lad ham for Guds skyld få et,« forklarer familieterapeut og foredragsholder Carsten Fabricius.

Et fritidsjob er sundt
Han mener, det er sundt, at teenagere får lov til at komme ud og snuse til erhvervslivet i en ung alder.
»Det er vigtigt, at børnene får lov til at skabe fiaskoer og succeser i det erhvervsliv, de alligevel skal ud og opleve på et tidspunkt,« siger han.
Desuden er det i høj grad gennem et arbejde, man for alvor lærer at tage ansvar – og lærer betydningen af penge.